Kusti polkee rairairai

Filed under: neuleet,sanasia — iona, perjantai, 31 maaliskuun, 2006 klo 1:12 pm

Last Minute Knitted Gifts -kirjankansiEilen posti toi minullekin kirjan, jossa on hourglass sweaterin ohje. Luulen, että ne lehmuksenvihreät Samokset haluavat isona tiimalasipaidaksi, mikäli vain onnistun muokkaamaan neuletta Samoksen tiheydelle sopivaksi. Onko joku jo toteuttanut sen Samoksesta?

Ja tänään posti toi lisää puikkoja! (Niitähän ei ole ikinä tarpeeksi, ei ei ei.) Tällä kertaa sain huudettua ebaysta neljättoista bambuiset sukkapuikot, kokoja 2-10 yhteensä 25,50 eurolla. Ei ollenkaan paha, eihän! (Ja siis ei puhuta siitä paljonko puikkoja jo on – bambuisia ei ollut ainakaan riittävästi.)bambusukkapuikkoja
Muuten käsityörintamalla sujuu kohtuullisen hitaasti – tällä hetkellä olen hyvä vain tuhlaamaan rahaa. Starsky on yhä alkutekijöissään, vain vähän hihoja on neulottu. Ehkäpä hyväkin olla hidas, tuumasin, kun luin Katjan vastoinkäymisistä Starskyn kanssa. Onpahan koeajettu ohje käytössä kun vihdoin alkaa neulominen edetä.

blogitaapero piirtää Nyt paljastunee koko totuus langankierre-disainin takana, kuvassa pikku suunnittelijani työssään ;). Ihanaa kun tuo pikkulikka jaksoi jo istua ja piirtää ihan kuin isot neidit, kun leikkasin siihen pahuksen takkiin vuorta. Neidin palovammat alkavat muuten nyt olla jo parantuneet, hämmästyttävää on tuo lasten toipumisen nopeus! Kiitokset kaikille lohduttajille!

Laukkuvaihtoon on nyt tarkempi aikataulu sekä ilmoittautumisohjeet täällä. Nappaa nappi mainokseksi omaankin blogiisi! Tekaisin myäs itselleni blogin uuteen kevätmekkoon sopivan napin, kunkaikillamuillakinkerta… Sen saa napattua tuosta sivupalkista, ken haluaa.

Blogin uudet vaatteet

Filed under: meta,sanasia — iona, tiistai, 28 maaliskuun, 2006 klo 9:14 pm

Varsinaiset käsityöt ei oikein etene, mutta blogin aikaisempi mekko alkoi tuntua liian talviselta (siitäkin huolimatta että ulkona on pyryttänyt lunta koko päivän). En kuitenkaan ehtinyt alkaa tehdä pyörää uudestaan, joten muokkasin vain tipan. Kovin vihreä tästä tuli! Taidan muokata myöhemmin vielä lisää, en ole ihan tyytyväinen.

Laukkuvaihto tuntuu saavan kannatusta, ehkäpä se kannattaisi siis toteuttaa. Kaipaisin nyt kuitenkin vielä mielipiteitä ensinnäkin siitä milloin vaihto toteutetaan: olisiko toukokuu hyvä, ilmoittautumisaikaa olisi siis huhtikuun loppupuolelle? Entäpä toteutustavat: neulotaanko (ja virkataanko) vain, vai otetaanko mukaan myös ompelu – joka mahdollistaisi myäs poikkiteknisiä ratkaisuja? Teen mielipiteiden pohjalta sääntö- ja aikatauluehdotelman myöhemmin.

Laukkuvaihto?

Filed under: neuleet,sanasia — iona, maanantai, 27 maaliskuun, 2006 klo 9:17 pm

NMH100GL-vaihto on edennyt viimeiselle viikolleen, ja osin juuri sen innoittamana, Viken ihanaista vaihtotyötä katsellessani tulin ajatelleeksi, onko laukkuvaihtoa vielä koskaan ollut? Entä olisiko kiinnostuneita osallistujia? Vaihtotehtävänä olisi siis neuloa/virkata laukku/kassi arkeen/juhlaan riippuen siitä millaisia vinkkejä vaihdokin tarpeista saa utsittua?

Edit: irkissä jo ehdotettiin, että vaihtoon voisi osallistua myäs ompelemalla – mielipiteitä?

Ei oo mun päivä

Filed under: sanasia — iona, sunnuntai, 26 maaliskuun, 2006 klo 11:18 pm

Aloin tekemään lapselle takkia haalareista ylijääneistä paloista tulppaaniteemalla, mutta lienee viisainta muistuttaa itseään tällä. Herra Murphy lienee kylässä meillä, teen ihan idioottimaisia mokia ja perusjututkaan eivät suju. Katsotaan tuleeko tuosta tuluskukkaroakaan, vai piilotanko todistusaineiston (juuri siivotun) kaapin perimmäiseen nurkkaan. Olisi meillä takkakin, palaisikohan tuo?

Pikku potilas ja kaappien aarteita

Filed under: sanasia — iona, sunnuntai, 26 maaliskuun, 2006 klo 2:04 pm

Käsityökrapula on iskenyt, oikein mikään projekti ei etene. Olen tuijotellut iltaisin puikkojakin plääh-ajatusten vallassa, edes starsky ei ole edennyt juuri yhtään. Olen yrittänyt hoitaa asiaa vinguttelemalla Visaa nettikaupoissa, ehkäpä seurauksista on todistusaineistoa blogissa jo ensi viikolla.

Aikaansaamattomuutta on vain edistänyt äidin huoli, blogitaapero osoitti taas lasten taipumuksen nanosekuntien kiihtyvyyteen torstaina vetäessään kuuman kahvin päällensä. Tuloksena ensimmäisen ja toisen asteen palovammoja rinnassa ja leuassa. Pienen pitäisi kyllä parantua entistä ehommaksi, tosin arpiakin voi jäädä – varmaa arviota emme ole saaneet.

Olen herätellyt inspiraatiota siivoamalla kangaskaappeja läpi, mutta nyt sisältään ei uskalla enää koskea, ettei sekasotku yllätä uudestaan. Mitenhän tuon ihmeellisen siisteyden saisi pysymään yllä – nyt kaapeista jopa läytää jotakin!

Aikaisemmin kaapit olivat täynnä pussukkaa ja nyssäkkää, sisältänä iloinen sekamelska pienempiä ja suurempia kangaspaloja. Heitin pienen silpun ihan surutta pois, ja loput pienemmät tilkut silitin (!) ja järjestelin nätisti tyypin mukaan laatikkoihin: juhla- ja vuorikankaat yhteen, fleece- ja tekoturkispalat toiseen sekä tikki- ja ulkoilukangaspalat kolmanteen.

Uskomatonta miten paljon kangaskasseista ja -mytyistä läytyi tukikankaitakin – olen aina ostanut lisää kun en ole edes tiennyt mitä sotkuinen kaappinen sisältääkään. Fleecejäkin oli vaikka mitä – uusia applikaatioidiksiä tuli vaikka millä mitalla. Vielä kun kaapeista läytyisi aikaa ja kärsivällisyyttä, niitä ei taida saada edes netistä Visaa vinguttamalla?

Isompia kangaspaloja on niitäkin vaikka millä mitalla: erivärisiä pellavoita, collegea, resoreita, trikoita, Kiinasta tuotua silkkiä, flanellia, vakosamettia, housu- ja hamekankaita, paksuja puuvilloja. En edes muista mihin mikäkin kangas on aikanaan ostettu.

Kaivoin myäs tilkkuleikkurin esille ja palastelin jo jonkun verran neliäitä joistain onnettoman pienistä puuvillatilkuista. Niistäkin on luvassa jotakin, joskus.

Entä miten käsityönharrastaja oppii lukemaan? Tietenkin käsityölehdistä! Kuvassa on suuri aarteeni, vanhoja Suuri Käsityökerholehtiä vuosilta 1974-1977, sisältäen ihka ensimmäisen numeron. Nämä olivat meillä olohuoneen hyllyssä siististi kansioissaan, kun olin pieni. Tiesin, että kakkoskansion toisessa lehdessä yhdellä aukeamalla on samanlainen pinnasänky kuin itselläni.. ja sitä kävin ihailemassa harva se päivä. Olin aina kiinnostunut kirjaimista ja tavaamisesta, ja lueskelin toki paljon muitakin kirjoja – vaan eräänä päivänä olin juuri pinnasänkyaukeamaa katsellessani kysynyt ”Näinkö sitä luetaan?” ja lukenut käsityöohjetekstiä sivulta äidilleni.

Otan haasteen vastaan

Filed under: sanasia — iona, tiistai, 21 maaliskuun, 2006 klo 11:38 pm

Haaste: Tue suomalaisten lasten hyväksi tehtävää tärkeää vapaaehtoistyötä lahjoittamalla rahaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tilille ja/tai lisäämällä blogiisi linkki Miljoona Lapselle -sivulle (http://www.miljoonalapselle.net). Mannerheimin Lastensuojeluliitto ei ole tämän haasteen takana, vaan haaste on yksityishenkilöiden liikkeelle laittama.

Ohje: Kun saat tämän haasteen, tee siitä merkintä blogiisi. Kerro samalla, päätitkä tehdä lahjoituksen Mannerheimin Lastensuojeluliitolle. Jos oma tilisi sattuu olemaan miinuksella, lisää kuitenkin blogisi linkkivalikoimaan linkki Miljoona Lapselle -sivulle. Se ei maksa mitään. Miljoona Lapselle -sivulla julkaistaan linkki blogiisi, kun olet ilmoittanut sivun ylläpitäjille mahdollisesta vähintään 10 euron lahjoituksestasi (ohjeet sivulla). Valitse sopiva määrä tuntemiasi/tuntemattomia ihmisiä ja haasta heidät toimimaan samoin. Linkitä haastamasi ihmiset merkintäsi loppuun ja käy ilmoittamassa heidän viimeisimmän blogimerkintänsä kommenttilaatikkoon tästä haasteesta. Heidän tulee myös kopioida tämä haaste ja ohje omaan merkintäänsä.

Käsityöriippuvainen haastoi minut mukaan hyväntekeväisyystempaukseen! Kaivelen kuvettani kunhan löydän pankkitunnukseni, linkki Miljoona lapselle -sivuille löytyykin jo nyt sivupalkistani. Haastan mukaan nettituttujen blogeja:

Tiedän, että moni tarvitsee ne ”miljoonat” omille lapsilleenkin, mutta osallistuttehan ainakin linkillä!

Synttärilahjoja itseltäni

Filed under: neuleet,ompelukset,sanasia — iona, tiistai, 21 maaliskuun, 2006 klo 4:46 pm

Putosin lankahamstereista, eikä materiaalinostolakon kanssa mene muutenkaan oikein hyvin! Teimme retken Tampereelle, ja shoppailumahdollisuus oli luonnollisesti käytettävä hyödyksi. Oikeastaan ostin itselleni läjän synttärilahjoja sunnuntaina tapahtuneen vanhenemisen kunniaksi. Loppujen lopuksihan lankavarastoni oli jo varsin onneton, ja seliseli!

Akateemisesta kirjakaupasta läjä lehtiä ja Stockmannilta silityssiirtokuvapaperia tulostimeen.

Triteksiltä halpaa trikoota, kuvan kankaat kympillä.

Aili Jokiselta Gjestal Topp’t Tä:ta kilon verran luonnonvalkoisena, näistä tulee todennäkäisesti Starsky tai vastaava. Ja kun vauhtiin päästiin, tänään Prismasta 600g Samosta lehmuksenvihreänä, joku hourglassin tapainen perusneule olisi tarpeen.

Nörtti neuloo

Filed under: neuleet,ohjeet — iona, tiistai, 14 maaliskuun, 2006 klo 9:47 am

NMH100GL-vaihtotyä on onnellisesti perillä Vikellä, joten voin kirjoittaa hieman työprosessista. ”Neulo mitä haluat sadasta grammasta lankaa” kuullostaa ensin mukavan vapaalta tehtävänasettelulta, mutta sen vaikeus paljastuu äkkiä, kun alkaa miettiä, mitä sitä oikein lopulta tekisikään! Langankulutuksen arvioinnissakaan en ole vielä kovin guru: kaavailin ensin hahtuvalangasta neulottuja, huovutettuja tossuja ja neuloinkin niistä toisen, mutta jo se painoi yksinään 84g.

Mielessä oli jo pitkään pyörineet roguen taidokkaasti suunnitellut palmikot. Roguen neulominen sai koko palmikkokuvioinnin avautumaan aikaisempaa paremmin: ”ai niin, oikeita silmukoitahan voi kiertää nurjienkin kanssa”.. ”ooh, lisäyksillä ja kavennuksilla voi myäs siirtää palmikkoihin tulevien silmukkaryhmien paikkaa” ”kas, tällaisiakin kavennuksia on”. Inspiraatio heräsi suunnitella palmikkokuvioita myös ihan itse, olen nimittäin aina ollut enemmän omien töiden suunnittelija kuin mallista tekijä. Neuleiden kanssa se on vielä ollut haasteellisempaa, tämän blogin pitäjä nimittäin monista muista käsityöblogeista poiketen on selvästi enemmän ompelija kuin neuloja. Neuleissa olen yhä siinä vaiheessa, että kaikki tuntuu menevän jatkuvasti pieleen, ompelusten kanssa alkaa onnistumisprosentti kertayrittämällä olla jo vähän suurempi :D.

Eräänä iltana lapsen mentyä nukkumaan istahdin kynän ja ruutuvihkon kanssa sohvalle ja aloin piirtämään mielessäni pyörinyttä palmikkoa. Sepäs ei ollutkaan niin helppoa. Sitten tajusin ottaa avuksi lyijykynän mustekynän sijaan, ja jo vain alkoi sujua paremmin, kun ei koko ajan tarvinnut aloittaa alusta uudelleen, kun jotain meni pieleen. Lyijykynä ja kumi ovat ihmeellinen keksintä myäs näin tietokoneajalla! Lopulta mieleen kuitenkin juolahti, että piirtämisen voi varmasti tehdä koneellakin (enmäosaaenäätaviskynääkäyttää).

Googlauksen tuloksena läysin Aire River Designin ilmaisen neulefontin ja koneelta löytyi jo PDFCreator, jonka avulla tuotoksia voi helposti jakaa myös niille, keillä ei kyseistä fonttia ole. Ja eikun piirtämään. Ei puhettakaan siitä, että mallia edes testattaisiin ennen koneella puhtaaksi piirtämistä, ensin tehdään itselle hieno peedeeäf, josta mallia voi sitten katsoa… ja uusiksihan se sitten meni. Ensimmäinen mallitilkku veti kamalasti kokoon palmikonkiertojen takia, olin nimittäin nerokkaana kaventanut kuviossa lisättyjä silmukoita pois, että silmukkamäärä säilyi joka puikolla samana. Kävi ilmi, että se on turhaa, sillä palmikonkierrot kaventavat tyätä joka tapauksessa. Piirsin uuden version ja uusi yritys, joka oli jo huomattavasti parempi. Päätin kokeilla sitä sukan varteen, mutta koska kuvio on esittävä, ja etenee alhaalta ylöspäin, myäs sukassa oli kokeiltava uutta tekniikkaa, sukan neulomista varpaista yläspäin.

Ullan ohje varpaista ylöspäin neulottuun sukkaan on havainnollinen, ja alku sujui sen kanssa kuin leikiten. Halusin kuitenkin kokeilla saman tien myös tiimalasikantapäätä, enkä ollut vakuuttunut, että saan lyhennetyt kerrokset kauniiksi ullan ohjeilla, löysin toisen ohjeen, jossa käytetään ”wrap & turn” -tyylisiä käännöksiä, niillä olen aiemminkin saanut lyhennetyt kerrokset syntymään ilman reikiä tai mykkyräitä. Siitä huolimatta ensimmäinen kantapää meni purkuun pariinkin otteeseen. Kantapään toinen sivu onnistui heti kauniisti, mutta toisesta sivusta tuli koko ajan eri näkäinen. Lopulta hoksasin, että nurjalla puolella silmukoiden ympäri käännyttäessä kiedotut lankalenkit pitää puikolle nostettua kaventaa pois takareunoistaan. Saisivat kirjoittaa yksityiskohtaisempia ohjeita!

Kaikenkaikkiaan tykkäsin tosi paljon väärinpäin-sukista, ja tulen varmasti neulomaan sukkia näin päin paljonkin. Myäs tiimalasikantapäästä tulee kiva. Seuraavaksi on tarkoitus kokeilla erilaisia aloituksia, etenkin lyhennetyin kerroksin neulottu kärki kiinnostaa.

Sukan varren omaan palmikkokuviointiin en ole varauksettoman tyytyväinen. Jotta mallikerta mahtuisi varteen, oli sukkaa levennettävä kuvion kohdalta yhdellä silmukalla per puikko, joka aiheutti pientä pussitusefektiä kuvion kohdalle, ilmiö ei kuitenkaan ollut yhtä huomattava sukan ollessa jalassa, joten tyydyin ratkaisuun. Pieniä muitakin muutoksia kuvioon on mielessä, olen aloittanut samalla kuviolla lapselle puseroa/nuttua Silkegarnista. Tekele on edennyt kerällisen verran, mutta nyt mietin, purkaisinko sen ja muuttaisin kuviota niin, että olisin siihen tyytyväisempi. Lisää omia palmikko- ja pitsineulekokeiluja on luvassa, niin kivaa neulefontilla leikkiminen oli!

Tällaiset sukat ovat siis matkanneet Vikelle:

Ja tässä on tuon viimeisimmän palmikkoversion ohjekaavio pdf-muodossa.

Ompe-lisko ja tulppaanipuku

Filed under: ompelukset — iona, maanantai, 13 maaliskuun, 2006 klo 9:41 am

Yksi päivä mietin irkissä, neuloisko, irkkaisko, kokkaisko vai ompe-lisko. Päätin ommella.

Olen materiaalilakossa. En osta lankaa, kankaita enkä mitään muutakaan materiaalia käsitöihin – jotain tarvikkeita kuten ompelulankaa, nappeja, vetskareita ja tukikankaita saan ostaa jos on aivan välttämätöntä, mutta muuten on pärjättävä niillä, mitä kaapeista läytyy. Ja niistähän läytyy. Lakkoilu laittaa kivasti myös mielikuvituksen juoksemaan, kun on pakko pärjätä olemassaolevilla materiaaleilla.

Ottobre-lehti on jo pidemmän aikaa inspiroinut kuvioimaan luomuksia painamalla. Kankaanpainoa hidasti vain pieni pulma: minulla on vain yksi ainoa väripurkki, ja se on vihreä. Koska kaapista kuitenkin läytyi sopivasti myäs vihreää trikoota, alkoi päässä itää ajatus: mikä voisi olla vihreää joka asuu paidanhelmassa?

Googlen kuvahaku on kotitarpeeksi kuvioita suunnittelevalle aarre. Tekijänoikeuksien laita lienee niin ja näin, mutta jos pusero on vain lapsosen käytässä, enkä tee vaatteita myyntiin, kuvien käyttö lienee sallittua. Sabluunaksi muokattavia kuvioita läytyy helposti, kun laittaa hakuun yksinkertaisen hakusanan, itse hain sanalla ”lizard” ja sen lisäksi valitsin väritys -kohdasta vaihtoehdon ”Etsi vain kuvia joiden tyyppi on mustavalkoinen”. Näin haku rajautuu sopivasti niin, että joukosta on helpompi löytää selkeitä kaksisävy- tai ääriviivakuvia, joista sabluunan muokkaus on helpompaa. Printtasin kuvan sopivaksi suurennettuna hieman tavallista kopiopaperia paksummalle paperille ja aloin leikellä mattoveitsellä.

Seuraavaksi oli vuorossa sabluunan kiinnitys kankaalle. Maalarinteippiä ei löytynyt, mutta nuppineulat sabluunan ja kankaan läpi pahvialustaan työnnettynä ajoivat pikkuprojektissa saman asian.

Tuputin sabluunan läpi väriä kankaaseen varovasti meikkisienellä.

Valmis!

En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen reunoihin, tällaisessa paperisabluunassa ilman kunnollisia välineitä (valotettuihin serigrafiaseuloihin tottunut…) käy helposti niin että reunoista tulee vähän suttuisen näköiset. Kiinnitin kankaan taakse irtirevittävän tukikankaan, laitoin koneeseen vihreät kirjontalangat ja syöttäjän alas, seurasi vähän vapaata konekirjontaa reunojen korostamiseksi. Ompe-lisko oli valmis.

Lopputulos ei ole kauhean tyttömäinen, mutta eikös sukupuolittaminen olekin jo vanhanaikaista?

Jotta lapsi saisi vähän tyttömäisempiäkin vaatteita, kaivoin toisen pitkään leikattuna olleen projektin esille ja näytin sille vähän ompelukonetta sekä saumuria.

Puseron applikaatiot on tehty piirtämällä kuviot tukikankaan palaselle, ja ompelemalla tukikangas ääriviivaa myäten collegekankaan palaan tukikankaan liimapuoli collegekankaan oikeaa puolta vasten. Vasta sen jälkeen leikkasin kuviot kankaasta jättäen saumanvarat parin millin levyisiksi. Kuviopalat käännettiin oikein päin leikkaamalla tukikankaaseen keskelle viilto kääntäaukoksi. Sen jälkeen palat oli helppo silittää paikoilleen puseroon ja kiinnittää mieleisellä ompeleella, itse kokeilin ompelukoneesta läytyvää pykäpiston näköistä applikointiommelta.

Langankierteen ompeluhuone kuittaa tältä erää. Aurinkoista viikon alkua!

Lankaa, lankaa, lankaa!

Filed under: neuleet — iona, perjantai, 10 maaliskuun, 2006 klo 1:34 pm

Jiihaa, edes lankahamsterien pudotuspeli ei estä lankavaraston kasvamista! Kiitokset Annelle blogiarpajaisten palkinnosta, kerrankin arpaonni potkii minuakin!

Mitähän tuosta ihanan pehmoisesta merinolangasta raskii oikein tehdä!

Lankoja vaihdettavaksi

Kävin läpi lankavarastoja ja esitän minäkin nyt vaihtotarjouksia tässä, nämä ovat pyärineet hyllyssä jo ties kuin kauan. Tangosta minulla oli jo pari ideaa, mutta kun en vaan kuitenkaan oikein välitä noista pörrö- saati tekokuitulangoista niin toteuttamatta ovat jääneet.

Kolme kerää, joista yksi vyötteetön, mutta melkein täysi, sekä pieni nyssäkkä Novita Tangoa, kaikki samaa erää, yhteensä 165 grammaa. 100 % polyamidi, 50g = n 87m, puikkosuositus 6mm.

(Edit: Tangoja ei enää ole jäljellä.)

Novita Rondo Cottonellaa 1 täysi kerä ja pieni nyssäkkä vihreää, vajaat kerät ruskeaa, punaista ja hmm.. onko tuo sitten tumma lohenpunainen vai vaalea tiilenpunainen. Yhteensä 170g grammaa. 54% polyakryylia, 46% puuvillaa, 50g = n. 112m, tiheys 18s ja 26 krs = 10cm, puikkosuositus 4.

(Edit: vain punainen Cottonella enää jäljellä)

Kolme 50 gramman kerää ikivanhaa Anttilan tarjouslankaa, Lammy Yarns Holland Cotton Light. 50% puuvillaa ja 50% polyakryylia, 50g = n. 120m, tiheys 19/20s ja 30krs = 10cm, puikkosuositus 3,5-4.

Tarjoa vaihdossa sähköpostitse sopivaksi katsomasi määrä jotain luonnonkuitu- tai sukkalankaa.

Seuraava sivu »