Siirry suoraan sisältöön

Ohjeita

Tarralliset villavaippahousut

 

 

 

 

 

Koko: L (n. 10-15kg taaperolle)
Lanka: kaksinkertainen hahtuva- eli esilanka (kuvan housuissa käytetty Piikun hahtuvaa)
Puikot: nro 4

Housut neulotaan takareunasta alkaen kaventaen ensin takasiivekkeet muotoonsa, muotoilemalla haara ja leventämällä sitten etusiivekkeiden muoto. Taka- ja etureunaan neulotaan käänne. Sivureunoihin neulotaan käännevara/kuminauhakuja, joka kappaleen valmistuttua ommellaan kiinni. Näin kuminauhat jäävät kokonaan käänteiden sisään, eivätkä pääse painamaan lapsen ihoa vaippahousua käytettäessä.

Aloitus (työn takareuna)

Luo 84 silmukkaa. Neulo sileää käänteeksi 8krs. Seuraavalla kerroksella neulo jokainen silmukka vastaavan luontisilmukan kanssa yhteen eli *nosta luontikerroksen silmukkalenkki puikolle ja neuro puikolla olevan silmukan kanssa oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun, päärme on kiinnitetty.

Olet nyt työn nurjalla puolella. Luo 4 uutta silmukkaa silmuilemalla työn reunaan päärmevaraksi. Neulo 3n, 1o (taitteen merkiksi), 3n, 78s o ja loput 3s nurin. Luo toiseenkin reunaan 4 uutta silmukkaa päärmevaraksi. Käännä työ. Neulo 3o, 1n, 3o, 78s o, 3o,1n, 3o. työn reunoihin muodostuu työn oikealta puolen katsoen 3o 1n 3o päärmevarat. Jatka näin neuloen reunasilmukat oikealla oikein ja nurjalla nurin (ja tietysti keskimmäinen taitemerkkisilmukka oikealla nurin ja nurjalla oikein). 78 keskimmäisellä silmukalla neulotaan aina oikein.

Kavennukset (takasiivekkeiden muotoilu)

Kun työn korkeus on noin 5cm, aloita kavennukset. Kavennukset tehdään aina 6s:n päästä reunasta sisimmäisellä reunasilmukalla ja ainaoikein neulotuilla silmukoilla. Sisin reunasilmukka kallistuu työn sisään päin.

1. kavennuskerros (työn oikea puoli). Neulo 3o 1n 2o, nosta 2 seuraavaa silmukkaa neulomatta, neulo 1o, nosta neulomatta nostetut silmukat oikein neulotun silmukan yli (kaksinkertainen ylivetokavennus), neulo aina oikein kunnes työstä on 9s jäljellä, neulo 3s oikein yhteen, 2o, 1n, 3o. (Kerroksella kavennetaan yhteensä 4s, kaksi silmukkaa työn molemmissa reunoissa reunasilmukoiden sisäpuolella.)

2. kavennuskerros (työn nurja puoli). Neulo 3n, 1o, 2n, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 1o, nosta nostettu silmukka neulotun silmukan yli (ylivetokavennus). Neulo kunnes työstä on 8s jäljellä, neulo seuraavat kaksi silmukkaa nurin takareunoistaan yhteen, neulo 2n, 1o, 2n. (kerroksella kavennettiin yhteensä 2s).

Toista näitä kahta kavennuskerrosta, oikealla puolen kapenee aina 4s ja nurjalla 2s per kerros vielä neljä kertaa, siis kerrokset 3, 5, 7 ja 9 neulotaan kuten 1. kavennuskrs, ja 4, 6, 8 ja 10 kuten 2. kavennuskrs

11. (ja 13. sekä 15.) kavennuskerros (työn oikea puoli): Neulo 3o 1n 2o, nosta 1 s neulomatta, neulo 1o, nosta neulomatta nostettu silmukka oikein neulotun silmukan yli (ylivetokavennus), neulo aina oikein kunnes työstä on 8s jäljellä, neulo 2s oikein yhteen, 2o, 1n, 3o (kerroksella kavennetaan yhteensä 2s.)

12, 14 ja 16. kavennuskerros (työn nurja puoli): kuten 2. kavennuskrs.

Työssä on nyt 50 silmukkaa. Jatka kaventaen työn oikealla puolella kuten 11. kavennuskerros, mutta älä enää kavenna nurjalla, kunnes työssä on jäljellä 38 silmukkaa. Neulo sitten kaventamatta kunnes työn pituus on noin 33 cm.

Lisäykset (etusiivekkeiden muotoilu)

1. lisäyskerros (työn oikea puoli): neulo 3o 1n 3o, lisää sitten kaksi silmukkaa: poimi puikkojen välissä oleva pohjukkalanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein, neulo seuraava silmukka etureunastaan ja takareunastaan oikein. Neulo kunnes puikolla on jäljellä ainaoikeinneuleen viimeinen silmukka. Lisää taas 2 silmukkaa: neulo ainaoikeinneuleen viimeinen silmukka etureunastaan ja takareunastaan oikein, poimi taas puikkojen välinen pohjukkalanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Neulo- reunasilmukat 3o 1n 3o. (Kerroksella lisättiin yhteensä neljä silmukkaa, kaksi molemmissa reunoissa reunasilmukoiden sisäpuolella)

2. lisäyskerros (työn nurja puoli): Neulo 3n 1o 3n. Poimi puikkojen välissä oleva pohjukkalanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein. Neulo kunnes puikolla on jäljellä 7s ja tee samanlainen lisäys kuin puikon alussa. Neulo loput silmukat 3n 1o 3n.

3. 5. ja 7. lisäyskerros: kuten 1. lisäyskrs
4. 6. ja 8. lisäyskerros: kuten 2. lisäyskrs

Neulo lisäysten jälkeen noin 5 cm jatkaen reunoissa reunasilmukoilla kuten tähänkin asti ja keskellä ainaoikeaa. Päättele sitten työn oikealla puolella ensin aloitusreunasta 4s, neulo loput silmukat oikein. Päättele seuraavalla kerroksella työn nurjalla puolella aloitusreunasta 4s, neulo loput silmukat nurin. Jatka vielä 6 krs sileää neuletta. Päättele silmukat ja neulo samalla päärme lopetusreunaan eli nosta ainaoikein -neuleen viimeiseltä kerrokselta vaakasuora silmukkalenkki ensimmäistä silmukkaa vastaavasta kohdasta puikolle, neulo se seuraavan silmukan kanssa oikein yhteen. *Nosta taas ainaoikein -neuleen viimeiseltä kerrokselta vaakasuora silmukkalenkki vasemmalla puikolla olevaa silmukkaa vastaavasta kohdasta vasemmalle puikolle ja neulo se seuraavan silmukan kanssa oikein yhteen. Vedä oikealla puikolla olevista silmukoista laidempi sisemmän yli*. Toista * – * kunnes kaikki silmukat on neulottu vastaavien silmukkalenkkien kanssa yhteen ja päätelty.

Viimeistely

Ompele molempien pitkien reunojen päärmeet hahtuvalangasta punotulla nyörillä. Pujota hakaneulalla noin 5cm pätkä framilonnauhaa noin 10cm matkalle keskelle takareunan käänteen sisään, lukitse paikoilleen ompelukoneompelein. Pujota noin 7cm pätkät framilonnauhaa molempien lahkeensuiden päärmeen sisälle, lukitse sopivista kohdin paikoilleen ompelukoneompelein. Huovuta ja lanoliinita vaippahousu. Ompele tarrat.

Valmista hahtuvahousukappaletta katsellessani mietin että nuo alun kavennukset voisi tehdä niinkin että ensimmäisten 10 kavennuskerroksen jälkeen jättäisi kerrokset 12.-16. välistä ja jatkaisi vain 11. kerroksen kavennusta (siis vain joka toinen kerros) niin tuo takaosa kapenisi vähän hitaammin, jäisi pepun kohdalta leveämmäksi. Hyvä on kuitenkin noinkin.)

Edit: Tämän sivun kommentointi on pois päältä jatkuvan tähän sivuun kohdistuvan kommenttispammin vuoksi. Palautan kommentointimahdollisuuden, kun olen ehtinyt viilata spammifiltteriä kuntoon.

11 kommenttia artikkeliin “Ohjeita”

  1. Voih ja eih, koko on L. Olen tosi huono muuntamaan kokoa. S-M olisi toiveissa. Jos vaan kertoisi vaikka kaikki 0,8:lla? Mitä sanoo neuleguru Iona?

  2. Niin joo ja jos on sopivankokoista kuorivaippaa mihin verrata, siitä voi ottaa silmämääräistä osviittaa miten kauan kavennellaan, miten jyrkästi, ja missä vaiheessa aloitetaan levennys. Minähän tein nämä vaan neulomalla ja mallailemalla kappaletta välillä Tots Wrapin päälle.

  3. nyt olis sitten housut melkei valmiit ja tuli niin hassun muotoiset, että mietin kannattaako kumppareita ja tarroja edes laitta… Mitähän mä modasin väärin?

  4. kiitos ohjeesta kuitenkin! 🙂 sen verran jäi harmittamaan, että pitää ehkä tehdä toiset vielä joskus. jos onnistuisi paremmin. Ehkä sitä jotain oppisi virheistään.

  5. Onpa mainiot, näitä mie kyllä kokeilen. L menee nyt Veeralle muistakin vaippakuorista. Olisi onnellista jos tähän malliin saisi sarjoituksen, mutta sulla on varmasti paljon muutakin puuhaa eikä vissiin oo pientä vaipantarvitsijaa just nyt saatavilla koekaniiniksi. Eikä oo miullakaan.

  6. Duchess: Argh, mä taisin just eilen pakata ne housut. Katon vaiheessa onko ne tossa laatikossa joka on vielä auki, muussa tapauksessa saat mitan vasta sit joskus…

    Näin summa-arviona sanoisin että se haara on aika leveä, koska sen on tarkoitus muodostaa myäs ikäänkuin ”vuotosuojat” eli jäädä tipan pussille kun ne kuminauhat kiristää haaran reisiin. Näin saa imullekin tilaa. Olisko se voinu olla jotain 12cm.

Kommentointi ei ole käytössä.