Ompe-lisko ja tulppaanipuku

Filed under: ompelukset — iona, maanantai, 13 maaliskuun, 2006 klo 9:41 am

Yksi päivä mietin irkissä, neuloisko, irkkaisko, kokkaisko vai ompe-lisko. Päätin ommella.

Olen materiaalilakossa. En osta lankaa, kankaita enkä mitään muutakaan materiaalia käsitöihin – jotain tarvikkeita kuten ompelulankaa, nappeja, vetskareita ja tukikankaita saan ostaa jos on aivan välttämätöntä, mutta muuten on pärjättävä niillä, mitä kaapeista läytyy. Ja niistähän läytyy. Lakkoilu laittaa kivasti myös mielikuvituksen juoksemaan, kun on pakko pärjätä olemassaolevilla materiaaleilla.

Ottobre-lehti on jo pidemmän aikaa inspiroinut kuvioimaan luomuksia painamalla. Kankaanpainoa hidasti vain pieni pulma: minulla on vain yksi ainoa väripurkki, ja se on vihreä. Koska kaapista kuitenkin läytyi sopivasti myäs vihreää trikoota, alkoi päässä itää ajatus: mikä voisi olla vihreää joka asuu paidanhelmassa?

Googlen kuvahaku on kotitarpeeksi kuvioita suunnittelevalle aarre. Tekijänoikeuksien laita lienee niin ja näin, mutta jos pusero on vain lapsosen käytässä, enkä tee vaatteita myyntiin, kuvien käyttö lienee sallittua. Sabluunaksi muokattavia kuvioita läytyy helposti, kun laittaa hakuun yksinkertaisen hakusanan, itse hain sanalla ”lizard” ja sen lisäksi valitsin väritys -kohdasta vaihtoehdon ”Etsi vain kuvia joiden tyyppi on mustavalkoinen”. Näin haku rajautuu sopivasti niin, että joukosta on helpompi löytää selkeitä kaksisävy- tai ääriviivakuvia, joista sabluunan muokkaus on helpompaa. Printtasin kuvan sopivaksi suurennettuna hieman tavallista kopiopaperia paksummalle paperille ja aloin leikellä mattoveitsellä.

Seuraavaksi oli vuorossa sabluunan kiinnitys kankaalle. Maalarinteippiä ei löytynyt, mutta nuppineulat sabluunan ja kankaan läpi pahvialustaan työnnettynä ajoivat pikkuprojektissa saman asian.

Tuputin sabluunan läpi väriä kankaaseen varovasti meikkisienellä.

Valmis!

En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen reunoihin, tällaisessa paperisabluunassa ilman kunnollisia välineitä (valotettuihin serigrafiaseuloihin tottunut…) käy helposti niin että reunoista tulee vähän suttuisen näköiset. Kiinnitin kankaan taakse irtirevittävän tukikankaan, laitoin koneeseen vihreät kirjontalangat ja syöttäjän alas, seurasi vähän vapaata konekirjontaa reunojen korostamiseksi. Ompe-lisko oli valmis.

Lopputulos ei ole kauhean tyttömäinen, mutta eikös sukupuolittaminen olekin jo vanhanaikaista?

Jotta lapsi saisi vähän tyttömäisempiäkin vaatteita, kaivoin toisen pitkään leikattuna olleen projektin esille ja näytin sille vähän ompelukonetta sekä saumuria.

Puseron applikaatiot on tehty piirtämällä kuviot tukikankaan palaselle, ja ompelemalla tukikangas ääriviivaa myäten collegekankaan palaan tukikankaan liimapuoli collegekankaan oikeaa puolta vasten. Vasta sen jälkeen leikkasin kuviot kankaasta jättäen saumanvarat parin millin levyisiksi. Kuviopalat käännettiin oikein päin leikkaamalla tukikankaaseen keskelle viilto kääntäaukoksi. Sen jälkeen palat oli helppo silittää paikoilleen puseroon ja kiinnittää mieleisellä ompeleella, itse kokeilin ompelukoneesta läytyvää pykäpiston näköistä applikointiommelta.

Langankierteen ompeluhuone kuittaa tältä erää. Aurinkoista viikon alkua!

15 Comments »

Ewo

13 maaliskuun, 2006 @ 9:56

Jahas, lisää kuolattavaa.. Teidän likka on kyllä onnentyttö kun on noin osaava äiti tekemässä ihania uniikkeja vaatteita

Riikka

13 maaliskuun, 2006 @ 10:03

Taidokkaita ompeluksia, edelleen kadehdin teitä, ois niin kiva itsekin ommella jotakin, kun vaan osais.

Tuula

13 maaliskuun, 2006 @ 10:17

Hienoja ompeluksia, kateeksi käy kun joku osaa…Taidanpa tästä lähteä googlen kuvahakuun, lisko on tosi rock vaikka omaan paitaan.

AnneM

13 maaliskuun, 2006 @ 10:33

no kyllä on upeita… milloinkohan saisin sen inspiksen kaivaa koneet esille. Kankaitahan kyllä löytyy joka lähtöön 😉

suvi

13 maaliskuun, 2006 @ 10:42

Tosi ihania vaatteita, etenkin se tulppaanipuku on kaunis!

Villasukka

13 maaliskuun, 2006 @ 10:49

Vau! Mielettömän upeita, ja mitä ideoita! Jospas joskus saisin itsekin yritettyä – tosin en ole alkuunkaan noin taitava.

Riinuzka

13 maaliskuun, 2006 @ 11:52

Olen mykistynyt. Tiesin että osaat tehdä vaatteita, mutta että noin hienoja… Mä en ala. En enää leiki sun kaa. Rupeen kateelliseks ja murjotan.
Ei vaan, aplodit ansaitset jälleen! Olen ylpeä susta! 😉

KatjaL

13 maaliskuun, 2006 @ 13:47

Voi kuinka upeita ompeluksia! Minkänimistä tuo kangasväri on? En ole ikinä tuollaista kokeillut, mutta nyt oli kyllä niin hieno esimerkki, että innostus heräsi. Kiitos selkeistä ohjeista;)

Iona

13 maaliskuun, 2006 @ 14:01

Kiitokset kehuista, ihanhan tässä menee hämilleen..

KatjaL: Muistaakseni tuo on jotain Pebeon kangasväriä, iän kuun päivän sitten Sinooperista ostettu, ja pelkäsin jo vieläkö toimii. Mikä vain muukin vastaava käy ihan hyvin.

vikke*

13 maaliskuun, 2006 @ 22:52

Wau, upeita!!

Kiitos NMH100gL vaihtotyöstä. Tykkäsin kovin 🙂 Ja käyttöön tuli heti.

eusu

14 maaliskuun, 2006 @ 8:32

Voi kuinka taitava ja ahkera olet. Ihania vaatteita!! Hirmuinen inspis tuli yhtäkkiä ottaa kangasvärit esille!!

reeta

14 maaliskuun, 2006 @ 19:02

Samaa kuin riinuzka sanoi. Epistä, liian hienoja 😉
Mistä tuo tulppaanipaidan kaava oli? Aika jännä tapa tehdä applikaatio, en ole ennen kuullutkaan. En kyllä uskalla lähteä kokeilemaan kun en ole yhtä taitava eikä ole tuommoista applikaatio-ommeltakaan käytettävissä. Muuten idea kyllä himottaisi…

Iona

14 maaliskuun, 2006 @ 19:06

Reeta: kaava on Ottobre-lehdestä, muistaakseni uusimmasta numerosta eli onkos se nyt 1/2006. Mallin paidassa oli muistaakseeni painokuvio. Tulppaaniapplikaatio on omasta päästä ja kiitokset Johannalle vinkistä että sen voi tehdä noinkin. Applikaatio-ommel ei ole välttämätÖn, noin tehdyt kuviot voi kiinnittää vaikka suoraompeleella.

Kangaskasa

5 kesäkuun, 2006 @ 19:18

Erittäin upea lisko ja erinomainen tuo ideasi ommella lopuksi liskon reunat ja koristeet!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: Nämä tagit ovat sallittuja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>