Itse tehden edullisesti?

Filed under: sanasia,web — iona, sunnuntai, 7 elokuun, 2005 klo 5:02 pm

Susannan käsityöt pohdiskelee itse tekemällä saavutettavaa säästöä. Olen aihetta itsekin miettinyt, ja tullut siihen tulokseen, ettei säästö enää nykymaailmassa ole kovin yksiselitteistä. Laadukas materiaali omiin käsitöihin maksaa, kun taas valmiita vaatteita tuodaan kaukoidästä halpatuontina hyvinkin edullisesti.

Lasten vaatteissa säästöä syntyy helpommin, sillä kangasta tai lankaa kuluu vaatteisiin huomattavasti vähemmän. Aikuisten vaatteissa säästö ei olekaan niin itsestään selvää, sillä materiaalin kulutus on huomattavasti suurempaa. Neulepaidan lankojen hinnalla saa helposti valmiin neuleen kaupasta, ja vaikka ulkoilutakit kalliita ovat kaupoissakin, ei pinnoitettu kangas puhumattakaan nyöreistä, stoppereista, heijastinnauhoista ja vetoketjuista halpaa ole.

Myäs materiaaleissa laatu maksaa, ja mikäli haluaa pitkään hyvännäköisenä ja kestävänä pysyvän vaatteen, kannattaa laatuun panostaa. Itse olen oppinut arvostamaan omaa työtäni sen verran, etten enää ”säästä” ostamalla aina halvimpia materiaaleja. Työ ja rahatkin menee hukkaan siinä, kun käsityö, johon on uhrattu aikaa ja vaivaa, nyppyyntyy, kutistuu, venähtää tai kulahtaa jo parissa pesussa. Jos pitää saada edullisesti kertakäyttöpäällepantavaa vaikka juhliin, ostan melkein mieluummin sen halpatuontimekon kuin tuhlaan aikaani halvasta ja heikkolaatuisesta materiaalista työllä väkerrettyyn luomukseen.

Poikkeus luonnollisesti vahvistaa tässäkin säännön, etenkin kangaskauppojen alekoreista läytää laadukastakin tavaraa polkuhintaan. Eikä kaikki halpa ole automaattisesti huonoa, niinkuin ei kaikki kallis hyvääkään. Taitava käsityöntekijä osaa hyödyntää kierrätysmateriaalit ja loihtii pakalla mitäänsanomattoman näköisestä kankaasta silmää hivelevän lopputuloksen.

Itse tehden on kyllä mahdollista säästää, mutta yhtä hyvin voi joutua maksamaan jo materiaaleista huomattavasti enemmän kuin mitä valmis vaate olisi kaupassa maksanut. Entä minkä hintaiseksi hinnoittelet oman tyäsi?

1 kommentti »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: Nämä tagit ovat sallittuja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>