Siirry suoraan sisältöön

Sehän on kuin kaupasta ostettu

kaupasta ostettu?

Tänään puistossa kuulin sen taas. Toisen äidin kanssa puhe kääntyi blogitaaperon ulkoiluhaalariin, hämmästelyyn ja ihasteluun siitä, kuinka se on ihan itse tehty, siihenhän menee niin kauan aikaa ja vaivaakin, ja miten tuloskin on ihan kuin kaupasta ostettu.

Ihan kuin kaupasta ostettu. Sehän on kuin Anttilan tiskiltä. Ei tuota erottaisi ostohaalarista. Tähän kohteliaisuuteen käsityöntekijä tärmää aika ajoin. Sanoja ei tarkoita pahaa, vaan kyseessä on aito kehu. Harva varmaan tulee ajatelleeksi sanomaansa sen kummemmin, ihaileepahan vaan kanssaihmisen taitoa saada aikaan sellaista, josta ei erota, onko se itse tehty vai teollisesti valmistettu. Lause kertoo kuitenkin jännällä tavalla arvoista ja arvostuksista. Käsityön jälki ei saisi enää näkyä: itse tehty on tosi hyvä silloin, kun siitä ei näy että se on turattu kotona. Silloin, kun se näyttää siltä, että samanlaisen saisi kaupastakin. Näinkö on?

Sinulle, joka kätteni töitä näin kohteliaasti kehuit, en tietenkään ole asiasta närkästynyt tai loukkaantunut. Vielä se minunkin itsetuntoa hivelee, että osaan tehdä samanlaista kuin vaatekaupan rekissä. Olen varmaan itsekin kehunut toisten tekeleitä noilla sanoilla, joskus aikaisemmin. Sitten ompelijaystäväni teki minulle mittojen ja toiveiden mukaan tosi hyvät ja istuvat suorat housut, ja mieheni kehui työn jälkeä, miten se onkin kuin kaupasta ostettu. Ompelijaystäväni oli tipan hapan. Niinkö on, että olisi ihan sama hakea henkkamaukalta halpatuontihousut ja vetäistä ne jalkaan? Arvostetaanko mittojen mukaan ja ystävyydellä itse tehtyä tasan yhtä paljon kuin kiinalaista tuontitavaraa? Kaupasta ostettuun vertaaminen ei tuntunutkaan enää kovin kauniilta kohteliaisuudelta, ei vaikka sitä ei pahalla tarkoitetakaan.

Kaupasta ostettu voi olla tusinatavaraa, perusvärejä, perusmalleja, sellaista mikä myy. Kaupasta ostettu on tehty standardimittataulukoiden mukaan ja on takuulla jostain kohtaa liian lyhyt, leveä, pitkä, kapea. Itse tehty ei välttämättä ole ratkaisuiltaan aina oppikirjan mukainen, itse tehty on monta kertaa vielä tekijälleen harjoituskappale. Itse tehdyssä voi näkyä pieleen mennyt napinläpi tai vinksallaan oleva vetoketju, mutta se on tehty lämmöllä ja tekeminen on ollut tekijälleen terapiaa. Itse tehdyssä pääsee räväyttämään, valitsemaan sellaisiakin ratkaisuja jotka eivät tusinakaupassa myisi.. Eihän arvioida itse tehdyn hyvyyttä pelkästään sillä perusteella, että se näyttää kaupasta ostetulta?

12 kommenttia artikkeliin “Sehän on kuin kaupasta ostettu”

 1. Hyvin sanottu!
  Mua risoo joskus se, kun sanotaan: ”Miks kannattaa tehdä, kun kaupasta saa halvemmallakin?” tai ”Kuinka sä viitsit nähdä vaivaa?”
  Siinä se just on, joka ei tee, ei aina ymmärrä, että tekijälle se tekeminen on usein se juttu. Ei raha taikka sauman siisteys.
  Haalari on hieno!

 2. Mä olen myös tuota samaa miettinyt tässä päivänä eräänä. Ystävä oli ostanut henkkamaukasta halvan pitkän villatakin ja kun esitteli sitä niin sanoin että mulla on malli melkein samanlaiseen. Ystävä kommentoi takaisin että säästääkö siinä muka sitten paljonkin jos itse tekee… Ja hän on kuitenkin ammatiltaan (yhdeltä) keraamikko!

 3. Haalari on tosi upea!

  Ja totta on tuo kaikki, mitä itse tekemisestä kirjoitit. Asian voi nähdä niin monelta kantilta, musta on vaan hienoa kun vaatteesta näkyy että se on itse tehty!
  Omalle taaperolle on valmistumassa kukkakirjaillut ulkoiluhousut ja -takki. Arvatkaas saaks kaupasta:)

 4. Jaa-aa. Minä luulen, että sillä kommentilla, että näyttää niinkuin kaupasta ostetulta tark. enneminkin sitä, että vaate on yhtä hieno kuin kaupasta ostettu. Yhtä taitavasti tehty ja tosi hieno. Ei se tarkoita mitään pahaa. Älä ota itseesi!!

 5. Martsuli, en otakaan itseeni, pohdiskelen tässä vaan ennemminkin jo filosofisia. Tossa sun kommentissa piilee se mun pointti: että kaupassa on ne hienot ja taitavasti tehdyt vaatteet ja että itse tehtyjä arvioidaan (alitajuisesti) siltä pohjalta miten ne yltää kaupan vaatteiden tasolle. Entä jos tarkastellaankin koko käsityöjuttua ihan toisesta lähtäkohdasta?

 6. Olen ihan samaa mieltä, että se on vähän ärsyttävää jos joku sanoo noin. Mulle monet kaverit sanoo aina tekemistäni vaatteistani noin, ja se vähän ärsyttää vaikka tiedänkin todella hyvin että se on pelkkä kohteliaisuus. Toisaalta yksi kaverini kyselee usein myäs, oletko tehnyt itse, ja kun sanon että olen, hän vastaa että niin vähän arvelinkin kun napin lävet on tuollaiset tms. Eikä sekään niin kivaa ole.

 7. Juu, tätä on mietietty. Samaa mietiskeli mm. Vikke* (Kasvatan minua-blogista) 7.4. postauksessaan:)) Sanojien mielestä itsetehdyssä vaatteessa varmastikin yleisesti näkyy(?) jotain huolittelematonta?? Olisiko se heidän vertausta omaan lopputulokseensa ko. tekeleessä?? Mutta käsitöiden tekijät ajattelevat, että itsetehty on huolitellumpaa kuin markettikama, uniikkia, yksilöllistä, ainutlaatuista, juuri vastakohtaa kauppojen sarjatuotannolle:))

 8. Minusta haalari on hieno, se on taatusti positiivisesti erilainen kuin ne kaupasta ostetut tusinatavarat, unohtamatta sitä tekemisen antamaa mielihyvää… samalla saa materiaalit valita omanlaisikseen eikä tarvitse tyytyä siihen mitä kaupasta läytyy… mutta saako hyvää haalaria halvalla… EI…

 9. Vielä pikkuhuomio, jonka ei ole tarkoitus mitenkään vähätellä vähättelyn tuntua. Taisit nähdä vaivaakin materiaalin hankinnassa? Sitä on niin totuttu, että itsetehdyissä kankaat ovat huonompilaatuisia kuin ne, joista kaupan haalarit on surautettu.

  Ihana haalari kyllä ja nuo värit ovat upeat!

 10. Ihan samaa pohdin kaislakertun valmistuessa! Tiedän, että se on tarkoitettu kohteliaisuudeksi, mutta… ihan sama juttu kun aina sanotaan:” Taasko sinä neulot?” tai ”Mitäs sinä NYT teet?” Tarkoittavat varmaan ihan hyvää, mutta…

 11. no sinäpä sen sanoit! Itse kyllä koitan tehdä sen näköistä, että ei ole itse tehdyn näköinen, mutta mutta… ymmärrän pointtisi, mutta nautin kovasti siitä, että itse tehty on ”kaupasta ostetun näköinen” (jos on ;), mutta on tehty mittojen mukaan, oman maun mukaan eikä toista samanlaista löydy! Yksi pointti on myäs rahansäästö, mutta se taitaa olla haave vain 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *