Lankafilosofiaa

…ja se syy siihen, etten hamstereihin osallistunut, on siinä, että olen lankalakkoillut tälle elämälle jo ihan tarpeeksi.

Joulukuussa 2006 podin käsityöpläähiä, jota pyrin selättämään mm. lankaostoksilla Korialla joululomareissulta palatessa 27.12.2006. Vuodenvaihteessa pohdin, että lankaa on liikaa, ja päätin uudenvuodenlupauksena keskittyä ostamisen sijasta varastontyhjennykseen ainakin helmi- eli lankahamsterikuun loppuun saakka. Helmikuussa aloin miettiä, että lanka kyllä riittää loppuvuodeksi, ja mainitsin ajatuksesta olla loppuvuosi lankalakossa, myös irkissä.

Minulle kerrottiin, etten siihen pysty. Niskavillat pörhistyen väitin pystyväni. Puhuttiin housujen syömisestä sikälimikäli lakko pitää. Väitin sen pitävän.

En ostanut lainkaan lankaa 27. joulukuuta 2006 – 18. tammikuuta 2008. En edes tilaus- tai lahjaneuleisiin, enkä sellaisenaan lahjaksi. Kunnes sitten tammikuun kahdeksantenatoista tein Tilauksen, kuriirin (iso kiitos!) välityksellä.

Reilu tunti sitten ovikello soi.

kp01_boksi

Postipoi.. tyttö toi minulle Paketin.

kp02_kaikki

Jonka sisällä oli Vaikka Mitä. (Okei, huijausta, osa tavaroista saapui jo viime viikolla, mutta odotin että saan polkata ne kaikki läjässä).

kp03_langat

Lankaah: Andean Silkiä, Telemarkia, Wool of the Andesia ja fingering weight Bare Merinoa.

kp04_kool
Koolaidia merinoiden värjäyskokeiluihin.

kp05_puikot
Aseita langantyöstöön.

Lääh. Mistä langasta ja millä puikoilla tekisin ensimmäisen mallitilkun! Aikaa ei tullut paketissa mukana, unohtikohan kauppa tai kuriiri jotain?

Jotain opin langattomuusvuotena: Ensinnäkin, lankalakkoilu on ihan tymhää. Vaikka varastoa olisi kuinka monta kiloa, siellä ei ole koskaan juuri sitä lankaa, jota tarvitsisi omaan kolttuun tai isän siskon kummin kaiman tyttären vauvalahjaan. Jos on, sitä ei ole tarpeeksi (lue: lankaa ei ikinä ole tarpeeksi). Toiseksi, on turha ostaa lankaa ostamisen vuoksi varastoon (ellei se ole ihan tosi ihanaa tai erityisen halpaa, tai..). Näille kaikille langoille on suunnitelma. Kolmanneksi, suunnitelmassa ei tarvitse pysyä. Vaikka lanka olisikin ostettu jotain tiettyä käyttötarkoitusta varten, voi suunnitelmaa ihan hyvin muuttaa ja alkuperäiseen tarkoitukseen hankkia lisää lankaa. Neljänneksi, lanka ei lakkoilemalla vähene. Vannon, etten ystävieni (ihanista) metkuista tiennyt etukäteen mitään, mutta sain lankalakkoni aikana ihanan lankalahjan jos toisenkin. Ihania Lankoja. Sitäpaitsi, koska varastossa ei kaikista ihanista langoista huolimatta ollut koskaan kuitenkaan just sitä, mitä tiettyyn malliin tai ajatukseen olisi tarvinnut, tai sitä ei ollut tarpeeksi, sain koko vuoden aikana neulottua onnettoman vähän. (Mitään tekemistähän ei ollut uudella työllä, raskaudella tai uudella vauvalla, kaikki oli luonnollisesti langanostamattomuuden syytä!)

Siispä. Lankalakkoilu on tymhää. Ja mulla on lisää lankaa!!!


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

10 vastausta artikkeliin “Lankafilosofiaa”

 1. Pami avatar

  Heh, näinhän siinä yleensä tahtoo käydä, lankaa on, muttei koskaan sopivaa ja jos ei itse osta, sitä saa kuitenkin – jostain! 🙂

 2. Kirsiär avatar

  Ei-men! Ja halleluja.

 3. tikru avatar

  Mä en kans kannata mitään lankalakkoja. Vielä ne langat mahtuu joka paikkaan (kirjahyllyssäkään ei kai nyt oo yhtään kerää).. ja tuun pelottavan hyvälle tuulelle noista uusista langoista..nam.

 4. Tuulia avatar

  Minkälainen kuriiri sulla on kun ei se ymmärrä pakata laatikkoon aikaa lisää? *potk* sellaisille! (Toisaalta, ehkä se oli niin tiiviisti pakattu ettei sekaan mahtunu?) ;D

 5. Iona avatar

  TiiQ: kieltämättä mietin pitkään millä tavalla lakon lopetan. Yksi kerä seiskaveikkaa pyöri jo mielessä. Toisaalta akryylikerällä vasta camp-arvoa olis ollutkin. Lopulta sit päädyin palkitsemaan itseni Reippaasti.

  Tikru: aika hymynaamaisena täällä tänään on lankoja hiplattu. Lankaterapiaa.

  Tuulia: no sanopa muuta! Kuriirin vika! (Tosin ehkä tässä oli kyse järkevinä pysyvistä postikuluista, sitä aikaa kun olis tarvinnu Paljon. Ja mitenköhän paljon siitä olis menny tulleja ja alvejakin – olis voinu tulla mulle kalliiksi).

 6. Tuija avatar

  Hienot perustelut lankahankinnoille! Alleviivan ne vahvalla sinisellä, koska oma sisäinen hamsterini on niin onnellinen hankinnoistani.

  Kunniotan kyllä ihmisiä, jotka pystyvät lankalakkoihin, mutta minusta ei ole totaalikieltäytyjäksi 🙂

  Hmm..Knitpicks..?? Menenkin katsomaan 😉

 7. Arteeni avatar

  Oijoi kun oikein hengästyttää katsoa sinun osteluitasi, melkein kädet tärisee kun tekisi mieleni itsekin tilata jotain ihanaa. Mutta ei. Minä paastoan. Ei ole pitkä aika enää hamsterikuuta jäljellä 🙂

 8. Mariar avatar

  Vau. Mahtavat langat ja meiningit. Itse olen neulonut vasta parisen kuukautta ja lankakasa on jo melkoinen… kuinkahan tässä mahtaa käydä?

 9. juuli avatar

  En minäkään kannata lankalakkoa kuin teoreettisesti. Siis ehkä silloin kun omistaa parisataa kiloa. Hm, ja ehkä ei välttämättä silloinkaan.
  Lankaa on kiva olla, ja kyllä minä toistaiseksi olen kuluttanut sen minkä ostanutkin, mitä nyt pienellä viiveellä.
  Tyylikäs lopetus lankalakollesi! Enjoy!

 10. katja avatar
  katja

  Hei! Opiskelen Joensuun yliopistossa käsityötiedettä ja olen tekemässä pro gradu –tutkielmaa neuleblogeista. Kysely on tarkoitettu henkilöille, jotka pitävät neuleblogia. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-20 minuuttia. Kyselyyn voi vastata 26.5.2008 asti. Kyselyllä selvitetään blogien ja bloggaamisen merkitystä käsitöiden tekemiseen sekä neuleblogien verkostoitumista ja yhteisöllisyyttä. Olisitko ystävällinen ja kävisit tekemässä kyselyn oheisesta linkistä:

  Kyselylomakkeeseen

  Kyselyyn vastaajien kesken arvotaan kolme neuleaiheista palkintoa.

  Ystävällisin terveisin: Katja Vilhunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *