Katseet kantapäihin

Filed under: neuleet,ohjeet — iona, sunnuntai, 6 elokuun, 2006 klo 1:17 pm

Neulojan nettilehti Ullassa on mainio sukanneulojan opas, jonka avulla voi kokeilla erilaisia kantapäitä. Moni on vihkiytynyt jo aiemmin Ullassa neuvotun tiimalasikantapään salaisuuksiin. Jottei nyt vain tulisi liian vähän valinnanvaraa, tiesithän, että senkin voi neuloa monella eri tavalla?

Neuloin ensimmäiset tiimalasini Ullan ohjeella vasta eilen, sitä ennen olin pitäytynyt Wendyn neuvomassa versiossa. Valitsin aikanaan ensimmäiseen tiimalasikokeiluuni tuon Wendyn ohjeen siksi, etten suostunut luottamaan siihen, että saisin Ullan ohjeella aikaiseksi reiättömät käännöskohdat. Wendy käyttää Roguen olkapääviistotuksista minulle entuudestaan tuttua ”wrap & turn (w&t)” -menetelmää käännöskohdan reikien estämiseksi, Ullan ohjeessa puolestaan käännäksen jälkeen ensimmäinen silmukka nostetaan nurin neulomatta ja vedetään lanka kireälle niin, että silmukka ”nuljahtaa” nurin.

Nyt kun olen testannut molempia ohjeita, en enää osaa päättää, kumpi olisi parempi! Eikä Ullankaan ohjeella reikiä tullut! Ullan ohjeella neulomineen sujuu kyllä ehkä hieman nopeammin, mutta lopputuloksessa on vain pienet erot. Flamingosukissa Wendyn neuvoma versio, vihreissä sukissa Ullan ohjeen mukainen (klikkaa kuvaa suuremmaksi):
Tiimalasikantapäät

Jos haluat kokeilla Wendyn neuvomaa versiota, mutta englanti ei taivu, tässä ohje suomeksi (valitettavasti en tajunnut ottaa selventäviä valokuvia sukkia neuloessani). Olen myös tehnyt pieniä omia muutoksia ja tarkennuksia ohjeeseen.:

Kiedo ja käännä -tiimalasikantapää

Sukkapuikot numeroidaan ykkösestä neloseen myötäpäivään alkaen kerroksen vaihtumiskohdasta. Ensimmäiseksi neulottava puikko on siis numero 1, seuraava 2, sitä seuraava 3 ja viimeinen numero 4, ja sitten ollaankin taas kerroksen vaihtumiskohdassa. Käytä kantapäähän puikkojen 1 ja 4 silmukat.

Aloita kantapää kerroksen vaihtumiskohdasta neulomalla puikon 1 silmukat oikein viimeistä lukuunottamatta. Tuo lanka työn eteen ja nosta viimeinen silmukka nurin neulomatta. Vie lanka työn taakse ja palauta nostettu silmukka vasemmalle puikolle. Käännä työ. Ykkäspuikon viimeinen silmukka on nyt ”kiedottu” lankalenkillä juuresta, ja on nyt yksinään oikeassa kädessäsi olevalla puikolla.

Olet työn nurjalla puolella. Neulo ykköspuikon ja nelospuikon kaikki silmukat nurin viimeistä lukuunottamatta, kiedo & käännä työ (tuo lanka työn eteen, nosta viimeinen silmukka nurin neulomatta, vie lanka työn taakse ja palauta nostettu silmukka vasemmalle puikolle, käännä työ).

Neulo taas kantapäähän varatut silmukat, nyt kahta viimeistä lukuun ottamatta. Kiedo edellisellä kerroksella kiedottua silmukkaa edeltävä silmukka ja käännä työ. Jatka näin vuoroin oikealla, vuoroin nurjalla kerroksella, kietoen aina edellisellä kerroksella kiedottua edeltävän silmukan, kunnes olet kietonut molemmissa reunoissa noin kolmanneksen varatuista silmukoista ja olet jälleen kerroksen vaihtumiskohdassa työn oikealla puolella. (Kuvan flamingosukissa oli yhteensä 60 silmukkaa, joista kantapään osuus oli 30 -> molemmissa reunoissa oli 10 kiedottua silmukkaa ja keskellä 10 silmukkaa sileää neuletta kantapohjaksi.)

Aloita pidennetyt kerrokset työn oikealla puolella: Neulo 1 puikon silmukoita kunnes tulet ensimmäisen kiedotun silmukan kohdalle. Nosta kiedottu silmukka oikealle puikolle, poimi silmukan juuressa oleva kiedottu lenkki silmukaksi vasemmalle puikolle, siirrä nostettu silmukka takaisin vasemmalle puikolle ja neulo silmukka ja poimittu lenkki oikein yhteen. Kiedo seuraava silmukka (silmukan juuressa onkin nyt kaksi kiedottua lenkkiä) ja käännä työ.

Neulo nurjan puolen silmukoita normaalisti niin kauan kunnes tulet jälleen kiedotun silmukan kohdalle. Poimi kiedottu lenkki silmukaksi vasemmalle puikolle samalla tavalla kuin työn oikealla puolella, mutta neulo nyt silmukka ja lenkki kiertäen nurin yhteen. Kiedo seuraava silmukka ja käännä työ.

Neulo jälleen niin kauan kunnes tulet ensimmäisen kiedotun silmukan kohdalle. Silmukka on kiedottu kahteen kertaan, poimi molemmat kiedotut lenkit silmukan kanssa puikolle ja neulo kaikki kolme silmukkaa oikein yhteen. Kiedo seuraava silmukka ja käännä työ.

Jatka näin, poimien aina molemmat kiedotut lankalenkit ja neuloen ne työn oikealla puolella oikein yhteen ja työn nurjalla puolella kiertäen nurin yhteen, ja kietoen seuraava silmukka ennen työn kääntämistä, kunnes olet työn oikealla puolella ja poimit viimeisen silmukan juuressa olevaa lankalenkkiä. Neulo se oikein yhteen, ja kiedo nyt kakkospuikon ensimmäinen silmukka, käännä työ. Neulo kantapään nurjan puolen silmukat, poimi viimeisen silmukan lankalenkit ja neulo ne nurin takakautta yhteen. Kiedo kolmospuikon reunimmainen silmukka ja käännä työ.

Neulo nyt ympäri kaikilla työssä olevilla silmukoilla poimien kakkospuikon ensimmäisen silmukan ja kolmospuikon viimeisen silmukan juuressa olevat lankalenkit ja neuloen ne oikein yhteen. Kantapää on valmis.

Wollisukat

Kuvien vihreät sukat ovat vastavalmistuneet perussukat Raijan Aitan Wolli -villapellavalangasta. Perussukat, paitsi että ne on neulottu molemmat yhtä aikaa kärjestä yläspäin, kantapäissä on tiimalasikavennukset, resori on kierrettyä 1o 1n -ribbiä ja sukan suu on viimeistelty italialaisella päättämisellä. Ihan pikkusen hämäsi se, että ohje väittää olevansa tasoneuleelle, mutta kuvissa on (ilmeisesti) pyöränä tehty pääntie. En ole siis aivan varma, modasinko noita valmistavia kerroksia oikein. Ensimmäiset silmukat meni muutenkin vähän harjoitteluksi, mutta aika siistiä jäljestä lopulta tuli. Menetelmä osoittautui oikeasti erinomaisen joustavaksi vaihtoehdoksi kärjestä aloitettujen sukkien päättelemiseen.

Sukissa on vain 40 silmukkaa ja ne on neulottu koon 3,5 bambupuikoilla – ja silti tuli varsin löysät. Ja paksut! Olen jo niin tottunut ohuisiin sukkalankoihin, että nämä tuntuvat massiivisilta. Ihmettelenkin uusimmassa(kin) SK:ssa ollutta perussukkaohjetta Isoveli-langasta – kuka niin paksuja sukkia (osaa/tahtoo/pystyy) käyttää… yhtään missään?!

10 Comments »

KatjaL

6 elokuun, 2006 @ 14:24

Paksut isoveli-sukat on ihanat talvella, tällaisissa vanhoissa taloissa kun lattia on lämmityksestä huolimatta viileähkö. Ohuet villasukat sen sijaan ovat mitä mainioimmat ”pitosukat” talvella kengissä, ei niitä paksuja saisikaan kenkiin mahtumaan 😀

e

6 elokuun, 2006 @ 14:57

Kiitos taas uudesta ohjeesta, niitä ei todellakaan koskaan ole liikaa!

Salainen Neuleystävä

6 elokuun, 2006 @ 20:10

Sinähän olet varsinainen sukkamestari 🙂 Minäkin kiitän tuosta kantapää-ohjeesta! Tuota täytyy testata seuraavassa sukkaparissa, tähän saakka olen tehnyt niitä ns.vanhanaikaisia kantapäitä.

Vanilla

6 elokuun, 2006 @ 20:57

Mulla on isoveljestä tehdyt sukat. Oisin halunnu täksikin talveksi, mut ku sitä ei oo ruskeena..piti tyytyy Janneen..

Iona

6 elokuun, 2006 @ 21:00

KatjaL ja Vanilla: Mulla tuntuu sukat ohenevan vuosi vuodelta ;). Totta joo, kotisukkina paksutkin menee, mutta en yleensä jaksa vaihdella sukkia sitä mukaa menenkä pihalle vai olenko sisällä, mulla on aika pitkälti aina villasukat jalassa talvella. Napakka seiskaveikkasukka on paksuin mikä menee vielä useimpiin kenkiini. Jos ohut sukka ei kotosalla lämmitä tarpeeksi, laitan päälle vielä jotkut tossut tai tohvelit.

Mutta kaipa niillä paksuillakin siis on käyttäjäkuntansa :D.

Riikka

7 elokuun, 2006 @ 16:59

Näin sut tänään Cittarissa, pitkään mietin, että mistä on niin tutun näköinen, mutta sitten näin tyttäresi ja hänellä päässään tutun näköisen hatun ja sitten välähti… vähän aikaa vaan kesti.

Minna

7 elokuun, 2006 @ 17:41

Lisäsin sinut linkkilistalleni. Toivottavasti se on ok. Sinulla on kiva blogi 🙂

Iona

7 elokuun, 2006 @ 17:45

Riikka: hih, olisit tullut nykimään hihasta ;).

Minna: Kiitos – ja ainahan linkittää saa!

Riikka

7 elokuun, 2006 @ 18:31

Oltiin jo melkein kassalla kun sut näin ja miehellä oli kiire, joten en sitten viitsinyt, seuraavalla kerralla sitten =)

Suloisen näköinen tyttö sulla…

upa

7 helmikuun, 2008 @ 5:09

Mainiot ohjeet. Kiitos!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: Nämä tagit ovat sallittuja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>