Kiinalaisimitaatio

Filed under: reseptit — iona, perjantai, 8 huhtikuun, 2005 klo 12:51 pm

Vietin pari vuotta sitten kesän Pekingissä ja siitä lähtien minulla on ollut ikävä aitoja kiinalaisia ruokia. Suomessa toimivista kiinalaisista ravintoloista ei niitä löydä, eroa on suurinpiirtein yhtä paljon kuin suomalaisella perinteisellä keittiöllä ja texmexruualla ;).

Eniten olen ikävöinyt paria herkkuruokaani, gong bao ji dingiä ja cu liu bai caita. Tänään päätin pistää parastani ja yrittää imitoida ko. herkkuja miten parhaiten taidan. Lopputulos ei ollut aivan täydellisen autenttinen, mutta hyvin paljon sinne päin!

Gong bao ji dingkanaa, chiliä ja cashewpähkinöitä

  • 450g broilerin maustamatonta rintafilettä suikaleina
  • 4 rkl äljyä
  • 10 kuivattua kokonaista chilipalkoa
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 dl cashewpähkinöitä

Marinadi:

  • 1 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl riisiviinaa (sakea)
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl vettä

Kastike:

  • 1 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
  • 1 rkl riisiviinaa (sakea)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 korkillinen etikkaa
  • 1 tl sokeria

Sekoita marinadin ainekset keskenään, lisää broilerin filesuikaleet, sekoita ja anna maustua vähintään 15min. Kuumenna öljy wokissa savuavan kuumaksi, lisää chilipalot ja sekoittele kunnes ne tummuvat. Lisää kanasuikaleet, vähennä levyn tehoa keskilämmälle ja sekoittele kunnes kananpalat vaalenevat. Lisää pähkinät ja valkosipulimurska, sekoita. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, lisää kana-pähkinäseokseen. Anna kiehahtaa.

Cu liu bai caikiinankaalia hapanimeläkastikkeessa

  • 1 iso tai 2 pientä kiinankaalia
  • pieni pala purjosipulia
  • 2 rkl öljyä
  • 3 rkl vettä

Kastike:

  • 1 rkl maissitärkkelysjauhoa (Maizenaa)
  • 1 rkl riisiviinaa (sakea)
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 tl sokeria

Kuumenna öljy wokissa, lisää suupaloiksi paloiteltu kiinankaali ja tikuiksi leikattu purjosipuli. Sekoittele pari minuuttia kunnes kaali tuntuu vetäytyvän kasaan. Lisää vesi ja anna kiehahtaa hetken. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, kaada kaali-sipulipaistokseen ja kiehauta.

Tarjoile näin: Lämmitä lautasia kiehuvalla vedellä hetken ja kaada gong bao ji ding yhdelle lämpimälle lautaselle ja cu liu bai cai toiselle. Varusta tarjoilulautaset lusikoilla. Kata ruokailijoille pienet (teevadin kokoiset) lautaset ja kiinalaiset syämäpuikot. Voit tarjoilla lisänä riisiä, jos haluat, se ei kuitenkaan ole välttämätäntä. Ruokailijat ottavat tarjoilulautasilta vähän ruokaa kerrallaan omalle pienelle lautaselleen – tai syövät suoraan tarjoilulautasilta.. nostalgiset muistot heräävät 🙂

2 Comments »

Piikkis

22 huhtikuun, 2005 @ 7:29

Kiitos ohjeesta! Täytyy kokeilla noita. Olen aasialaisen ruuan ystävä ja myös adoptoimassa Kiinasta. Suuri Kiinanmatka toteutunee alkuvuonna 2006.

Myös käsityölinkkisi kiinnostavat. Meinaan ruveta myös kestovaippailemaan. Mulla on hommattuna sopivia kankaita + Ottobre-lehtiä. Puuttuu enää siis aloitus :-).

Tulen varmaan seuraamaan blogiasi säännöllisesti!

Tiina

23 huhtikuun, 2005 @ 18:10

Joskus muistan jostain lukeneeni että kiinalaisissa ravintoloissa voisi pyytämällä saada oikean kiinalaisen ruokalistan, tiedä siitä sitten.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: Nämä tagit ovat sallittuja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>